Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Tentokrát ne tak jednoznačný souhlas. Mám trochu problém s politikou T.G.Masaryka, který prosazoval společný stát Čechů a Slováků v situaci, kdy (v později vzniklém) Československu bylo více Němců, než Slováků. Možná i to byl jeden z důvodů pozdější neloajality sudetských Němců při nástupu Hitlera k moci. S návratem majetku církvím jsem srozuměn - co bylo ukradeno, mělo by být vráceno. Je to stejný princip, jako v případě návratu majetku bývalé šlechtě. Jinak opět kvalitní článek. Zejména díky za citace Einsteina a Hawkinga, dost často bývají dáváni za vzor věřících vědců.:-) R^

0 0
možnosti
MB

Naprosty souhlas, perfektne shrnuto ... jak uz jsem poznamenal driveji, obdivuji Vasi schopnost v relativne kratkem textu zduraznit nejdulezitejsi body, rovnez jak pracujete s daty (odkazy), proto jsou asi panbickari zticha ...

0 0
možnosti
Foto

tak jeden panbickar se hlasi o slovo - mrkněte třeba na tento odkaz

https://mikantor.blogspot.com/

0 0
možnosti
JL

Kritika křesťanského konceptu je na místě, tím spíše, že třeba v ČR jich ubývá horempádem. Ale tu kritiku už docela kvalitně zahájili třeba Voltaire nebo Sigmund Freud. Možná by bylo lepší, zamyslet se nad tím, co dál - v této době. Vládne sice komerční globalizace, ale základní víry jsou pevné - islám, víra v Ježíše Krista, buddhismus, šamanismus, ateismus atd. Představa ekonomů, že teď budou všichni stejní, je naivní.

0 0
možnosti
MB

M61i20l49a40n 61B41í49l73e36k

18. 2. 2022 18:34

Hodně témat, tak jen letem světem:

"Křesťanství a komunistická ideologie byli (a jsou) soupeři v boji o nadvládu nad společností...Je pozoruhodné, jak mnoho toho mají tyto dva pohledy na svět společného. Oba slibují dokonalou společnost: křesťané v nebi, komunisté na zemi."

No a i kdybyste víc rozdílů nenašel (třeba bezpodmínečná láska k bližnímu x třídní boj), tak i tento je celkem podstatný. Zatímco křesťanství (de facto v souladu s moderní psychologií) už dávno vědělo, že lidé nikdy nebudou dokonalí, aby mohl vzniknout ráj na zemi, komunisté ho chtěli budovat už na tomto světě:-)

"Propagace existence Boha se už dostává i do pořadů, popularizujících vědu pro děti a mládež...O potřebě Boha k vysvětlení původu vesmíru tam mluvil Jiří Grygar..."

Já bych to vůbec neviděl jako propagaci Boha, ale naopak dobrý příklad filozofie vědy, která ukazuje, že víra v Boha se nemusí s vědou prát. A to je v křesťanství už dávná myšlenka (že nebyla vždy naplňovaná, je samozřejmě pravda - ale samotný princip je v pořádku).

"A je nesmyslně přehnané odsuzovat evropskou civilizaci jako celek, protože k ní také patří vznik a rozvoj moderní vědy, techniky, klasické hudby atd. a také racionalismu, osvícenství a humanismu..."

Přesně tak. A všechny tyto kladné stránky nevznikly navzdory, ale také díky křesťanství. Nakonec sám mluvíte s respektem o Masarykovi - a jeho myšlenky jsou jednoznačně ukotveny v křesťanství.

"K tomu můžeme přičíst přesuny obrovských majetků ve prospěch katolické církve jako důsledek bitvy na Bílé hoře.... "

Ne, tam se přesouval majetek hlavně vybrané šlechtě, církev dostala jen drobky (a ani náhodou se nedostala na stav před husitskými válkami).

1 0
možnosti
Foto

Ovšem jaksi někteří křesťané plni lásky přiváděli ty kacíře na pravou víru pomocí táboráčku, komunisté zas pomocí lágru nebo šibenice.

Nejhorší nadávky tady jsem schytal pouze od křesťanů, zejména katolíků.

Co se týče TGM, tak autorem uvedený citát jasně naznačuje Masarykův odpor k pámbíčkářství.

0 0
možnosti
Foto

Podle mého nemáte ponětí o tom, co je to křesťanství. Kdybyste ale chtěl posunout své poznání, abyste potom o tom mohl něco napsat, přečtěte si pro začátek třeba Matoušovo evangelium, chvilku o tom popřemýšlejte a pak třeba o tom něco pište.

0 1
možnosti

Autor zaměňuje víru v Boha za křesťanskou ideologii! :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 8
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 374x
Zajímám se o to, jak vypadá svět a jak funguje. Rád o věcěch přemýšlím. Jaký je vlastně člověk a proč takový je. Jaký je vesmír, co v něm všechno je a odkud a kam se vyvíjí. Obdivuji krásy vesmíru i pozemské přírody, živé i neživé. Mám rád fotografování, pěší turstiku, cestování. Vzděláním jsem chemik.

Seznam rubrik